-
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια καλημέρα στον Υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Καλημέρα σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέγαμε για σας ότι είστε ένας πολύ καλός συνομιλητής, άψογος και κατανοητός και λέτε την ουσία και όχι πολλά λόγια. Πάμε κατευθείαν στην ουσία. Πότε θα μπούνε τα πρώτα χρήματα στη χώρα από τον υπέροχο ορυκτό μας πλούτο τον οποίο σιγά σιγά ανακαλύπτουμε στο Ιόνιο και επί χρόνια τον είχαμε ανεκμετάλλευτο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλει να γίνει εμίρης ο Σταυρόπουλος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί όχι... Κύριε Υπουργέ.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ξέρετε, πολλές φορές είμαστε υπερβολικοί όλοι μας. Εγώ πάντα θέλω να κρατώ χαμηλά τις προσδοκίες για να είναι καλύτερο αυτό που έρχεται...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συμφωνώ και καλά κάνετε. Μια ευχάριστη προοπτική δώστε μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να μην την πατήσετε σας τους Κύπριους δηλαδή;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Όχι, δεν πρόκειται γι αυτό, δεν θέλω να σχολιάσω όταν στην Κύπρο υπάρχει μια μεγάλη επιτυχία η οποία προσαρμόζεται κάθε φορά σε αυτό που η ίδια η φύση μας δίνει.
Αυτό που μπορώ να σας πω σε μία πρώτη προσέγγιση είναι ότι χθες είχαμε στη Βουλή τη συζήτηση για...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ...τον ΤΑΡ
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ακριβώς, που θεωρώ ότι είναι μεγάλης σημασίας...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα γι αυτό σας καλέσαμε, αλλά ο Δημήτρης τώρα, ονειρεύεται κελεμπίες.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ναι, αλλά βλέπετε ότι εγώ υπεκφεύγω με πολύ εύσχημο και διπλωματικό τρόπο. Να σας πω όμως πιο είναι αυτό που έχει σημασία και ουσιαστικά και συμβολικά. Ο αγωγός ΤΑΡ, ο οποίος είναι ο αγωγός που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία, το Αζερμπαϊτζάν, μέσω Ελλάδας και Ιταλίας προς την υπόλοιπη Ευρώπη, είναι ένα σπουδαίο έργο και χθες συζητήσαμε στην αρμόδια επιτροπή στη Βουλή τα βασικά χαρακτηριστικά της συμφωνίας της φιλοξενούσας χώρας, όπως λέγεται. Δηλαδή τη βασική συμφωνία με την οποία ο συγκεκριμένος αγωγός περνά από την Ελλάδα.
Να σας δώσω μόνο μερικά συγκεκριμένα στοιχεία. Είναι ο σημαντικότερος αγωγός που τα τελευταία δέκα χρόνια έγινε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης διότι δίνει μια νέα πηγή τροφοδοσίας της Ευρώπης σε φυσικό αέριο που είναι η Κασπία και το Αζερμπαϊτζάν και δίνει μια νέα όδευση αγωγού γιατί είναι η πρώτη φορά που περνά αγωγός από Ελλάδα και μέσω Ιταλίας τροφοδοτεί την υπόλοιπη Ευρώπη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το κέρδος το Ελληνικό σε χρήμα;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Μια στιγμή, πριν πάμε στα χρήματα να σας πω και τούτο, γιατί έχει σημασία γεωπολιτικά αυτό το έργο. Αυτό που γίνεται με τον αγωγό του TAP , με τον λεγόμενο Νότιο Διάδρομο, είναι ότι για πρώτη φορά η Ευρώπη υλοποιεί την στρατηγική της να έχει πολλές πηγές και πολλές διαφορετικές οδεύσεις τροφοδοσίας με φυσικό αέριο. Η Ελλάδα είναι παρούσα στην υλοποίηση μιας μεγάλης ενεργειακής στρατηγικής της Ευρώπης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από πού θα μπει ο αγωγός και πού θα βγει;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ο αγωγός θα μπει από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, θα περάσει μέσω Δυτικής Μακεδονίας, θα ανέβει βόρεια προς Αλβανία και στη συνέχεια από Αλβανία θα περάσει απέναντι μέσω Αδριατικής για να φτάσει στην Ιταλία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα είναι υπόγειος, κάτω από τη γη;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Οι αγωγοί αυτοί είναι υπόγειοι, με συγκεκριμένες αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές. Να σας πω επίσης κι αυτό. Όπως ξέρετε στην Ελλάδα έχουμε τον μεγάλο αγωγό φυσικού αερίου που διασχίζει την χώρα από τη Θράκη που σε λίγο θα φτάσει στη Μεγαλόπολη. Έχουμε δηλαδή εμπειρία κατασκευαστική και περιβαλλοντική για το πώς να φτιάξουμε τέτοιους μεγάλους αγωγούς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σύμφωνα με το σχέδιο πότε είναι να αρχίσουν τα έργα και πόσες θέσεις προβλέπεται να δημιουργηθούν;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο η ακριβής χάραξη του αγωγού διότι γίνεται μια εκτεταμένη συζήτηση με την κοινωνία – πάντα υπάρχουν μικροτροποιήσεις και βελτιώσεις – εκτιμώ ότι πολύ σύντομα θα ξεκινήσει η ίδια η κατασκευή του έργου. Μιλάμε για ένα έργο προυπολογισμού 1,5 δις ευρώ. Οι εκτιμήσεις είναι ότι θα δημιουργηθούν περίπου 2.000 νέες άμεσες θέσεις εργασίας στο σύνολο του έργου και περίπου 8.000 έμμεσες θέσεις – σας δίνω τα στοιχεία από μελέτη του ΙΟΒΕ – και κατά τη λειτουργία του αγωγού, όταν θα ολοκληρωθεί αναμένεται η απασχόληση 250 εως 500 μόνιμων θέσεων απασχολουμένων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε βλέπετε να είμαστε σε θέση να το λειτουργήσουμε, σύμφωνα με το σχέδιο; Είναι νωρίς βέβαια ακόμα...
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Να σας πω μόνο ότι στο κονσόρτσιουμ που κατασκευάζει τον αγωγό συμμετέχουν οι μεγαλύτερες εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο μεταφοράς φυσικού αερίου, όπως πχ η ΒΡ, η Soccar… Άρα έχουμε μεγάλους παίκτες…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε δηλαδή εγγύηση ότι θα γίνει.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ακριβώς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αισθάνεστε ότι όσο έχουμε ανοιχτά τα μάτια η γενιά μας, ο αγωγός θα λειτουργήσει; Γιατί με τους Αζέρους και με όλη τη ρευστότητα στην περιοχή δεν ξέρω αν έχουμε διασφαλίσει τη δυνατότητα λειτουργίας του.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Μπορώ να σας πω με μια δόση υπερβολής ότι πρόκειται για ίσως το πιο ασφαλές, το πιο διασφαλισμένο επενδυτικά κατασκευαστικά και περιβαλλοντικά έργο της Ευρώπης. Οι εταιρείες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία έχουν διασφαλίσει απολύτως την χρηματοδότηση του έργου, εμείς ως Ελληνική Κυβέρνηση προωθούμε ταχύτατα τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και νομίζω ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είμαστε έτοιμοι – εκτιμάται ότι το πρώτο αέριο θα μεταφερθεί στις αρχές του 2019, περίπου 5-6 χρόνια από σήμερα. Αυτό είναι σύντομο διάστημα για ένα διεθνή αγωγό, είναι πάνω από 550 χλμ το μήκος του στην Ελλάδα.
Το μήνυμα που στέλνει η Ελλάδα με την κατασκευή αυτού του αγωγού είναι μήνυμα επενδυτικής ελκυστικότητας, πολιτικής σταθερότητας και ένα μήνυμα μιας χώρας που πολύ σοβαρά αναβαθμίζει στο γεωπολιτικό παιχνίδι το ρόλο της.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να σας πιέσω άλλη μια φορά για να έχω απάντηση για τους υδρογονάνθρακες. Πότε θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα για το εύρος του κοιτάσματος και την ποιότητα στο Ιόνιο και πότε θα αρχίσουν και οι έρευνες στο Αιγαίο;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι ότι αναμένουμε στο τέλος του 2013, ή αρχές του 2014, να ολοκληρωθεί από τη Νορβηγική εταιρεία PGS η επεξεργασία των σεισμικών στοιχείων που κάνει – πρόκειται για μια τεράστια έκταση, είναι η μισή θαλάσσια έκταση της χώρας – και θα χρειαστούν άλλοι δύο με τρεις μήνες για να επεξεργαστούν οι Νορβηγοί μαζί με τους Έλληνες εμπειρογνώμονες τα στοιχεία. Άρα εκτιμώ ότι περίπου Απρίλιο με Μάιο του 2014 θα έχουμε μια ακριβή εικόνα ως Ελλάδα για τα κοιτάσματά μας Νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο. Και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στους μεγάλους διεθνείς γύρους παραχωρήσεων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αιγαίο;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Απαντώ με μία φράση Αρχής: Η Ελλάδα θα εξερευνήσει κάθε σπιθαμή εδάφους ή θαλάσσιας έκτασης, όπου ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα, για να εντοπίσει και να εξορύξει τον ορυκτό της πλούτο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε; Θα έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά να το δούμε; Η επιθυμία του Σταυρόπουλου θα καρποφορήσει;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Μανιάτης είναι σαφής. Δίνει χρονοδιαγράμματα, μιλώντας πολύ σωστά και συνετά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απλώς τον ικανοποιήσατε Υπουργέ, δεν τον καλύψατε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περιβάλλον. Είστε και Υπουργός Περιβάλλοντος. Τζάκια... Η ανθρώπινη υγεία. Κύριε Υπουργέ αυτές είναι μεγάλες προοπτικές, ο φυσικός πλούτος και μπράβο. Έχουμε όμως και άλλα.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Θα σας πω μόνο μια φράση, γιατί το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος είναι ένα τεράστιο θέμα που απασχολεί και την Ελλάδα και την ΕΕ και είναι ένα θέμα που η επερχόμενη Ελληνική Προεδρία το πρώτο εξάμηνο του 2014, το θέτει και το συζητάμε με όλους τους εταίρους μας. Μάλιστα εγώ, ως προεδρεύων Υπουργός στο πρώτο εξάμηνο...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι πρωτοβουλίες θα πάρετε; Τις πρωτοβουλίες θέλω.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Το πρώτο θέμα είναι ποιο θα είναι το ενεργειακό μείγμα της ΕΕ προκειμένου να μειωθούν οι ρύποι και οι εκπομές αερίων του θερμοκηπίου, ώστε να μην έχουμε καταστροφές σε...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα παρθεί απόφαση κατά την Ελληνική Προεδρία ότι αλλάξτε τις
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό λέει ότι συζητάνε.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Υπάρχει ένα κείμενο το οποίο θα δοθεί αρχές Ιανουαρίου από την ΕΕ και αυτό το κείμενο τα κράτη μέλη κατά τις συνεδριάσεις θα το συζητήσουν. Μπορώ να σας πω ότι θα γίνει μια μεγάλη μάχη ανάμεσα σε αυτούς που επιδιώκουν μεγαλύτερη εισαγωγή ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο, μεγαλύτερη εξοικονόμηση και μικρότερες εκπομπές ρύπων και τα άλλο λόμπι που θέλουν πιο ήπιους όρους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Πώς μπορεί να γίνει αυτό;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Πρέπει να σημειώσουμε τη μέγιστη δυνατή συνεννόηση, διότι το τελικό ζητούμενο είναι να συνδυάζει κανείς τρεις επιμέρους παράγονες:
Α) προστασία του περιβάλλοντος και μείωση της ατμοσφαρικής ρύπανσης γιατί πεθαίνουν άνθρωποι
Β) πρέπει να έχει διασφαλίσει ότι το ηλεκτρικό ρεύμα για τις βιομηχανίες, για την βαριά βιομηχανία της Ευρώπης, πρέπει να είναι ανταγωνιστική ώστε να μην κλείνουν εργοστάσια και απολύονται άνθρωποι
Γ) και να έχεις φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα για τα νοικοκυριά και κυρίως για τα φτωχά νοικοκυριά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Εδώ να σας πω μόνο ότι η Ελλάδα έχει πάρει μια μεγάλη πρωτοβουλία, μια πρωτοπορία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, έχουμε εδώ και δύο με τρία χρόνια υλοποιήσει το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δηλαδή την παροχή φθηνού ηλεκτρικού ρεύματος με κριτήριο το εισόδημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μην το λέτε φωναχτά γιατί θα το ακούσουν οι τροικανοί και θα θέλουν να το κόψουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μία ερώτηση από ακροατή. Τι γίνεται με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, αν είναι μνημονιακή υποχρέωση κι αν διωχθούν οι επενδυτές των ΕΠΑ ή θα εξαιρεθούν;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας είναι μια οριζόντια ευρωπαϊκή πολιτική. Εμείς όπως όλα τα κράτη μέλη ακολουθούμε τη διαδικασία της απελευθέρωσης της αγοράς. Νομίζω ότι έχουμε φτάσει σε ένα στάδιο πολύ προωθημένο και ώριμο. Αυτό που έχει σημασία για όλους μας είναι να προσελκύουμε επενδύσεις, να δημιουργούμε θέσεις εργασίας και να παρέχουμε φθηνό ενεργειακό προϊόν στους τελικούς καταναλωτές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είμαι αγρότης από τη Λαμία, χάλασα τα χωράφια μου, έβαλα φ/β και τώρα με κυνηγάνε οι τράπεζες. Τι γίνεται με τα φ/β. Κι έχουν δίκιο.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Είναι μια μεγάλη συζήτηση που γίνεται εδώ και αρκετούς μήνες στην Ελλάδα, η προσπάθεια του Υπουργείου και ιδιαίτερα του Υφυπουργού, του κυρίου Παπαγεωργίου που χειρίζεται το θέμα με συνεχή διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ νιώθουν εξαπατημένοι...
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Η προσπάθεια είναι να υπάρξουν αυτές οι ρυθμίσεις που δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα στους επενδυτές, γιατί υπάρχει και η άλλη πλευρά του λόφου, θα μειώσουν το έλλεμμα που έχουμε, διότι αν το έλλειμμα που έχουμε δεν μειωθεί θα πρέπει να μετακυλιστεί στους τελικούς καταναλωτές. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει, να πληρώνουν όλοι δηλαδή. Γιατί όταν ξέρετε κάποιος εισπράττει χρήματα, κάποιος άλλος τα πληρώνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβώς.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Η προσθαφαίρεση είναι πολύ σαφής. Οι καταναλωτές πληρώνουν πάντα αυτά που εισπράττουν οι εταιρείες παραγωγής ενέργειας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Καλημέρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου