ΥΠΕΚΑ,1-10-2013
.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΚΑ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Καλημέρα. Σας καλέσαμε, σήμερα, για να σας παρουσιάσουμε το μεγάλο πρόγραμμα Κτηματογράφησης της χώρας, με το οποίο φιλοδοξούμε να ολοκληρώσουμε στο σύνολο της εδαφικής επικράτειας της πατρίδας μας τη διαδικασία κτηματογράφησης.
Έχουμε πλήρη επίγνωση του τι συνέβη στο παρελθόν και γνωρίζουμε πολύ καλά πού βρισκόμαστε σήμερα και πώς θέλουμε να βαδίσουμε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Έχουμε επίσης πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι πρόκειται για ένα τεράστιο έργο, το οποίο θα πρέπει μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με συγκεκριμένες προδιαγραφές ακρίβειας και πιστότητας να ολοκληρωθεί, έτσι ώστε επιτέλους η χώρα μας να αποκτήσει αυτή τη βασική εθνική υποδομή.
Θα ξεκινήσουμε λέγοντας και υπενθυμίζοντας ότι, ουσιαστικά το Κτηματολόγιο είναι το μεγαλύτερο μεγάλο έργο της χώρας. Και θέλω να ξαναθυμηθούμε αυτή την έκφραση, γιατί χωρίς Εθνικό Κτηματολόγιο, στην πραγματικότητα χωρίς μια ουσιαστική, μηχανογραφημένη, ολοκληρωμένη, πληροφοριακή υποδομή της χώρας, κανείς δεν μπορεί να σχεδιάσει το μέλλον οποιουδήποτε τόπου.
Άρα, σήμερα, κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα, έτσι ώστε το Εθνικό Κτηματολόγιο να αποκτήσει το βασικό του ρόλο. Ποιος είναι ο ρόλος αυτός;
- Πρώτον, η διασφάλιση των εμπράγματων δικαιωμάτων των ακινήτων των πολιτών.
- Δεύτερον, να εντοπίσουμε, να καταγράψουμε, να αποκαλύψουμε και να αξιοποιήσουμε, την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, η οποία κατά τις προηγούμενες δεκαετίες υπέστη όλα όσα γνωρίζουμε όλοι ότι έχει υποστεί.
- Τρίτος στόχος μας είναι να αποτελέσει το Εθνικό Κτηματολόγιο ένα βασικό εργαλείο για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας με θετικό πρόσημο βιωσιμότητας σε εθνικό περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Άρα, έχει μεγάλη σημασία να συνειδητοποιήσουμε ότι χωρίς μια πλήρη ψηφιακή βάση δεδομένων στο σύνολο της επικράτειας, δεν μπορεί να υπάρξει ούτε τοπικός αναπτυξιακός σχεδιασμός, ούτε περιφερειακός, ούτε εθνικός.
- Τέταρτος στόχος μας είναι να προσελκύσουμε και να διασφαλίσουμε επενδύσεις, έτσι ώστε πραγματικά αυτό που αποτελεί τη μεγάλη στόχευση της χώρας να γίνουμε ένας τόπος ελκυστικός για επενδύσεις, να έχει και μια βασική δομή, η οποία θα την υποστηρίζει και θα την διασφαλίζει.
- Πέμπτος στόχος είναι επιτέλους η Κοινωνία των Πολιτών, ο κάθε Έλληνας πολίτης να μπορεί να έχει ένα μηχανισμό διαφανή, αξιόπιστο και σύγχρονο, με τον οποίο θα ελέγχει τις αποφάσεις της διοίκησης, είτε η διοίκηση είναι σε κεντρικό επίπεδο, δηλαδή υπουργεία, είτε είναι σε αποκεντρωμένο περιφερειακό επίπεδο, είτε και σε τοπικό επίπεδο.
Θέλω να καταστήσω σαφές κάτι που το γνωρίζουμε όλοι όσοι ασχολούμαστε με τη ρύθμιση του χώρου. Δεν μπορεί να υπάρξει έλεγχος των πολιτών και της κοινωνίας των πολιτών, αν δεν μπορεί να έχει πλήρη διασφαλισμένη, διαφανή και ολοκληρωμένη πληροφόρηση ο Έλληνας πολίτης. Το Εθνικό Κτηματολόγιο του δίνει τη δυνατότητα ως ένα εργαλείο υπέρβασης των αγκυλώσεων της γραφειοκρατίας, να έχει την πλήρη πληροφόρηση ως ενεργός πολίτης να ασκήσει τα δικαιώματά του. Και τέλος, το Εθνικό Κτηματολόγιο ουσιαστικά αποτελεί μια μεγάλη μεταρρύθμιση στα ζητήματα ρύθμισης του χώρου. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα εργαλείο, το οποίο θα μας επιτρέψει να πατάξουμε την γραφειοκρατία στη λήψη αποφάσεων πολεοδομικού και χωροταξικού χαρακτήρα και ασφαλώς στα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος. Με δυο λόγια, για να συνοψίσουμε, σκοπεύουμε αυτό το οποίο συνιστά το DNA του Εθνικού Κτηματολογίου, που είναι το βασικό εργαλείο λήψης αποφάσεων, προστασίας του περιβάλλοντος, ελέγχου της εξουσίας από τον απλό πολίτη, αυτό να το κάνουμε πράξη.
Ξεκινάμε το μεγάλο πρόγραμμα με 28 επιμέρους νέα έργα κτηματογράφησης συνολικού προϋπολογισμού 572 εκατομμύρια ευρώ. Στόχος μας είναι, μέχρι το 2020, να έχει ολοκληρωθεί το Εθνικό Κτηματολόγιο στο σύνολο της επικράτειας της χώρας. Ουσιαστικά, η νέα προκήρυξη αφορά στο 42% των δικαιωμάτων της χώρας, δηλαδή πάνω από 16 εκατομμύρια δικαιώματα, το 65% της επικράτειας. Με τη συνολική δομή που έχουμε σχεδιάσει, προβλέπουμε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για πάνω από 12.000 μηχανικούς, επιστήμονες πληροφορικής, δικηγόρους και άλλα στελέχη......ΟΛΌΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΈΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΥΠΕΚΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου