Στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής που έχει συσταθεί για τη θεσμοθέτηση των Περιοχών Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Καταδυτικών Πάρκων (ΠΟΑΚΠ) παραβρέθηκαν ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης και ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Σωκράτης Αλεξιάδης.
Στην Επιτροπή μετέχουν εκπρόσωποι των συναρμόδιων υπουργείων, Οικονομικών, Εσωτερικών, Τουρισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ναυτιλίας και Αιγαίου, Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, της Διεύθυνσης Χωροταξίας και του τμήματος Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ανέδειξε την εθνική σημασία του έργου της Επιτροπής, για την προώθηση των σχετικών επενδύσεων και την προστασία του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος.
Ο κ. Μανιάτης στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που έχει αναλάβει η Επιτροπή, καθώς η ανάπτυξη καταδυτικών πάρκων είναι μια καινοτόμα δραστηριότητα που μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του ποιοτικού τουρισμού της χώρας, δίνοντας σε έναν τουριστικό πληθυσμό -που ανθεί και αριθμεί ήδη 8.000.000 τουρίστες παγκοσμίως και πάνω από 4.000.000 μόνο στην Ευρώπη- έναν νέο προορισμό, όπως η χώρας μας. Ο υπουργός ΠΕΚΑ, τόνισε πως βρισκόμαστε σε μια περίοδο που απαιτείται από όλους η προώθηση καινοτόμων, βιώσιμων λύσεων, ιδιαίτερα στα ζητήματα του Θεματικού Τουρισμού, όπου η χώρα μας εμφανίζει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης. Τελικός στόχος είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και τις τοπικές ιδιαιτερότητες.
Και συνεχίζοντας αναφέρε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανοχή σε φαινόμενα καθυστέρησης εγκρίσεων αναπτυξιακών δράσεων. Εντός τριών μηνών η Επιτροπή θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της. Η Μεσόγειος είναι μια θάλασσα με συγκριτικά πλεονεκτήματα και ιδιαίτερα ελκυστικά χαρακτηριστικά, τα οποία προσφέρονται για τη δημιουργία καταδυτικών δραστηριοτήτων. Οι καταδύσεις αναψυχής είναι σήμερα μια αρκετά διαδεδομένη και δημοφιλής τουριστική δραστηριότητα, φιλική προς το περιβάλλον, που μπορεί να συμβάλλει με πολλαπλούς τρόπους τόσο στον τουρισμό όσο και στην αειφορία πολλών περιοχών της χώρας. Η αποκατάσταση της υποβρύχιας πανίδας και η ευαισθητοποίηση του κοινού, η προσέλκυση αυτοτελούς ρεύματος ποιοτικού καταδυτικού τουρισμού, αποτελούν βασικά στοιχεία στα οποία πρέπει να στοχεύσουμε. Η δημιουργία ενός Εθνικού Δικτύου Καταδυτικών Πάρκων θα επιτρέψει την επιμήκυνση της εποχικότητας του ελληνικού τουρισμού, με τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος και την ενίσχυση των τουριστικών μονάδων, ως ειδική υποδομή, με την ανάπτυξη παράλληλων επαγγελμάτων.
- Η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, πολυμορφία, ενδιαφέροντες βυθούς (υφάλους, σπήλαια, ναυάγια), καθαρότητα υδάτων και άρα μεγάλη υποβρύχια ορατότητα, έντονο διαμελισμό με πλήθος βραχονησίδων, δυνατότητα συνδυασμού με άλλα τουριστικά ενδιαφέροντα.
Η δημιουργία και η εξέλιξη αυτής της ήπιας μορφής τουρισμού, μπορεί να αποτελέσει μέσο ποιοτικής αναβάθμισης του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος από τη χώρα μας και να συμβάλει στην αναμόρφωση της καταδυτικής και οικολογικής συνείδησης, καθώς επίσης στην ενίσχυση του υφιστάμενου τουριστικού κλάδου. Oι καταδυτικές δραστηριότητες αποτελούν πόλο έλξης "απαιτητικών" τουριστών, υψηλού οικονομικού επιπέδου, συνεπώς μια τέτοια δραστηριότητα μπορεί να ωθήσει την πολιτεία και όλους μας για τη βελτίωση και άλλων παρεχόμενων υπηρεσιών και απαραίτητων υποδομών με γνώμονα πάντα την βιώσιμη ανάπτυξη και τη μείωση του περιβαλλοντικού κόστους.
Πιστεύουμε στη διαμόρφωση σε όλη την χώρα σχετικών Πολυμετοχικών Σχημάτων, με τη συμμετοχή τόσο του ιδιωτικού τομέα όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για ένα νέο αειφορικό αναπτυξιακό περιβάλλον».
Για τη σπουδαιότητα του καταδυτικό τουρισμού σσε όλα τη χώρα έκανε λόγο ο κ. Σταύρος Καλαφάτης, λέγοντας ότι «μπορεί να αποτελέσει χαρακτηριστικό παράδειγμα της αρχής της αειφορίας, την οποία υπηρετούμε στο ΥΠΕΚΑ, με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος, ανάδειξη αρχαιολογικών θησαυρών και προσέλκυση τουριστών. Είναι βαθύ πιστεύω της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ αλλά και της Κυβέρνησης συνολικά ότι η προστασία του περιβάλλοντος συμβαδίζει με τις επενδύσεις».
Ο κ. Καλαφάτης σημείωσε ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι υποχρέωση της πολιτείας αλλά δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο κανενός. Ο Υπουργός Αναπληρωτής σημείωσε κλείνοντας ότι δραστηριότητες όπως τα καταδυτικά πάρκα έχουν μεγάλη σημασία για την εθνική προσπάθεια και όλοι περιμένουν να υπάρξουν γρήγορα και ουσιαστικά αποτελέσματα από την επιτροπή, την οποία η πολιτική ηγεσία στηρίζει με κάθε τρόπο για να ολοκληρώσει έγκαιρα το έργο της.
Ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Σωκράτης Αλεξιάδης, σημείωσε ότι η δραστηριότητα των καταδυτικών πάρκων είναι σημαντική όχι μόνο για τον τουρισμό αλλά και για την ανάδειξη της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Σημείωσε επίσης ότι αυτή την κατεύθυνση το ΥΠΕΚΑ την έχει δώσει ήδη σε όλα τα Χωροταξικά Σχέδια (Εθνικό, Περιφερειακά, Ειδικό για τον Τουρισμό), ώστε να αναπτυχθεί και στον τόπο μας αυτή η δραστηριότητα. Όπως σημείωσε, «πρέπει και στις καταδύσεις να αφήσουμε κάτι στα παιδιά μας. Να μάθουν οργανωμένα και με ασφάλεια τον βυθό της Ελλάδας». Ο Γενικός Γραμματέας ζήτησε από την επιτροπή να καταλήξουν έγκαιρα, εντός των τριών μηνών, στον καθορισμό των απαραίτητων δικαιολογητικών και τη διαδικασία για την δραστηριότητα των καταδυτικών πάρκων.
Μετά την ολοκλήρωση του έργου της Επιτροπής, θα προκύψει σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για τους όρους, τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται ώστε να επιτραπούν δραστηριότητες καταδυτικών πάρκων στη χώρα.
http://www.energypress.gr
10/10/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου