Κυριακή, Σεπτεμβρίου 15, 2013

Ισμαρίδα: Τα νεκρά ψάρια όχι μόνο δεν απομακρύνθηκαν από τη λίμνη, αλλά αντίθετα, λόγω της παρέλευσης σχεδόν δύο εβδομάδων, έχουν αρχίσει να βυθίζονται και να αποσυντίθενται στον πάτο της λίμνης.

ΦΩΤΟ: xronos.gr
Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου (xronos.gr)
Η φύση ανέλαβε να αποκαταστήσει το οικοσύστημα στη λίμνη Ισμαρίδα, εκεί όπου πριν δύο εβδομάδας παρατηρήθηκε το φαινόμενο με τα νεκρά ψάρια. Η ανθρώπινη, κατά κύριο λόγο παρέμβαση, σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες, φαίνεται να προκάλεσε τη μαζική θανάτωση ψαριών, αλλά η ανθρώπινη παρέμβαση δε μπόρεσε να αποκαταστήσει το λάθος της. Έτσι αναλαμβάνει η φύση, αφού τα νεκρά ψάρια όχι μόνο δεν απομακρύνθηκαν από τη λίμνη, αλλά αντίθετα, λόγω της παρέλευσης σχεδόν δύο εβδομάδων, έχουν αρχίσει να βυθίζονται και να αποσυντίθενται. Περίπου 18 τόνοι υπολογίζονται τα νεκρά ψάρια που εντοπίστηκαν ήδη από την περασμένη Δευτέρα στη λίμνη Ισμαρίδα από μέλη του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου - Βιστωνίδας - Ισμαρίδας και συνεργάτες του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, που πραγματοποιούσαν εργασίες λήψεις δειγμάτων υδάτων στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος. 

Στην περιοχή είχε μεταβεί και κλιμάκιο αποτελούμενο από υπηρεσίες της Π.Ε. Ροδόπης και μέλη του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Μαρωνείας, διαπιστώνοντας την ύπαρξη χιλιάδων νεκρών ψαριών, τόσο στις ιχθυοσυλληπτικές εγκαταστάσεις, όσο και σε όλες τις όχθες των καναλιών και των ακτών της λίμνης.
 
ΟΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΔΕΙΞΑΝ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΟΞΥΓΟΝΟ
Οι απόψεις περί της μαζικής θανάτωσης ψαριών συνέτειναν εξαρχής στην έλλειψη οξυγόνου. Αυτό επιβεβαίωσε μιλώντας στο «Χ» ο προϊστάμενος της διεύθυνσης κτηνιατρικής Αν. Μακεδονίας και Θράκης Αχιλλέας Σαχπατζίδης, εξηγώντας βέβαια ότι στην έλλειψη οξυγόνου συνετέλεσαν τόσο ανθρώπινες παρεμβάσεις, όσο και οι καιρικές συνθήκες. «Επισταμένα ψάξαμε το ζήτημα και εντοπίζουμε ότι ο βασικός λόγος που προκλήθηκε αυτή η μαζική θανάτωση των ψαριών οφείλεται στην κακή ανανέωση των υδάτων του καναλιού. Υπήρχαν, βέβαια, κάποιες άλλες αιτίες που το καθόρισαν αυτό. 

Το ένα γεγονός ήταν ότι η χαμηλή βροχόπτωση που υπήρχε όλη αυτή την περίοδο, η κακή επικοινωνία με τη θάλασσα, ο πολύ μεγάλος αριθμός ψαριών, ο οποίος ήταν συγκεντρωμένος στα κανάλια, παρόλο που αυτά ήταν έτοιμα για αλίευση. Επίσης το γεγονός ότι κάποιοι καλλιεργητές για να κάνουν άρδευση έφραξαν το κανάλι σε κάποιο σημείο με ξύλινο φράχτη και η επικοινωνία με τη θάλασσα επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο. 

Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα να μειωθεί δραματικά το οξυγόνο που υπήρχε μέσα στο κανάλι. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τις μετρήσεις που κάναμε το οξυγόνο ήταν 0,5mg ανά λίτρο, όταν υπάρχουν ανάγκες για τουλάχιστον 2,5mg ανά λίτρο. Αυτό το γεγονός οδήγησε τα ψάρια στην ουσία να πνιγούν στο νερό λόγω έλλειψης οξυγόνου και μάλιστα όταν επισκεφθήκαμε το χώρο βλέπαμε τα ψάρια να έχουν αυτή τη χαρακτηριστική εικόνα της ασφυξίας και να προσπαθούν να βγουν έξω από την επιφάνεια του καναλιού για να μπορέσουν να αναπνεύσουν». 

ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ
Η εμφάνιση νεκρών ψαριών στην επιφάνεια της λίμνης Ισμαρίδας επιδεινώθηκε όλες τις προηγούμενες ημέρες. Εξαρχής τέθηκε το θέμα της απομάκρυνσής τους καθώς λόγω της αποσύνθεσης των νεκρών ψαριών, τα οποία συγκεντρώνονται εξαιτίας της κίνησης των νερών στις ιχθυοσυλληπτικές εγκαταστάσεις, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν, προέκυπταν και ζητήματα προστασίας της δημόσιας υγείας. Η πρόταση της υπηρεσίας, σύμφωνα με τον κ. Σαχπατζίδη, ήταν εξαρχής να μπουν μέσα στη λίμνη έμπειρα άτομα, δηλαδή οι ψαράδες του συνεταιρισμού, που χειρίζονται το κανάλι με δίχτυα και απόχες και να βγάλουν έξω τα ψάρια. 

Αυτό στη συνέχεια μπορούσαν να οδηγηθούν για αποτέφρωση ή αδρανοποίηση σε μια από τις δύο μονάδες αδρανοποίησης που έχουμε στην Ξάνθη ή στην Καβάλα. Επίσης προτείναμε και μία δεύτερη λύση, να κάνουμε υγειονομική ταφή. Στη ουσία, δηλαδή, να σκάψουμε ένα λάκκο που θα τον στρώσουμε με νάιλον και ασβέστη, να τοποθετήσουμε τα ψάρια πάνω, ξανά ασβέστη και να τα περικλύσουμε, για να προστατέψουμε τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα. 

Όμως είχαμε ελάχιστη ανταπόκριση από τους ανθρώπους του συνεταιρισμού, γι’ αυτό προσπαθήσαμε να δώσουμε και μια μηχανική λύση, δηλαδή να τα ανασύρουμε, αν υπήρχε τρόπος, με κάποιο εκσκαφέα. Δυστυχώς η μέθοδος αυτή, που εφαρμόστηκε, αποδείχτηκε ανέφικτη και ανεπαρκής, καθώς όταν ο εκσκαφέας έμπαινε στο νερό, έπεφτε πάνω στα ψάρια και αυτά διαλύονταν αντί να συγκεντρώνονται».

ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΨΑΡΙΑ
Δύο εβδομάδες σχεδόν έχουν παρέλθει από την εμφάνιση του φαινομένου και ήδη τα ψάρια άρχισαν να βυθίζονται στο κανάλι. Γι’ αυτό εκτίμηση των ανθρώπων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Αν. Μακεδονίας και Θράκης είναι ότι «η διαδικασία της φυσικής ανανέωσης θα είναι και γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη». Όμως επειδή τέθηκαν ζητήματα για το ποια θα είναι η ποιότητα των καινούριων ψαριών, όταν αυτά αλιευτούν από τα μέλη του Συνεταιρισμού, ο κ. Σαχπατζίδης, εξήγησε πως «θα παρέλθει κάποιο σημαντικό διάστημα για να μπουν μέσα καινούργια ψάρια. 

Αυτά όταν αλιευτούν και πριν δοθούν στην κατανάλωση θα περάσουν από κτηνιατρικό έλεγχο. Πάντως η φυσική ανανέωση των υδάτων που θα γίνει σιγά - σιγά, θα εξαλείψει αυτό το πρόβλημα, που εξάλλου και αρκετές φορές στο παρελθόν έχει εμφανιστεί, απλούστατα δεν εμφανίστηκε με αυτή την ένταση».

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η φύση θα φροντίσει να επαναφέρει την ισορροπία στο οικοσύστημα.
14/9/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin