Πέμπτη, Αυγούστου 08, 2013

Ψάρι του Αμαζονίου εντοπίστηκε στη λίμνη της Καστοριάς. Όσοι σχεδιάζουν την απελευθέρωση των ψαριών που έχουν στα ενυδρεία θα πρέπει να ενημερώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Από τον μακρινό Αμαζόνιο στην ... Καστοριά βρέθηκε ένα περίεργο ψάρι, το οποίο πιθανότατα άφησε ελεύθερο στο υδάτινο περιβάλλον της λίμνης κάποιος ιδιώτης που το είχε στο ενυδρείο του.
Το ασυνήθιστο αυτό, για τα νερά της λίμνης Καστοριάς, ψάρι εντοπίστηκε από επαγγελματία ψαρά κι αμέσως ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές.

Το ψάρι είναι γένους Ανκίστρους (Ancistrus), είχε μήκος 26,5 εκατοστά και βάρος 144 γραμμάρια.


«Δεν είναι σωστό, με βάση τη νομοθεσία, αλλά και για λόγους περιβαλλοντικής συνείδησης να αφήνεις ελεύθερα στο υδάτινο περιβάλλον τέτοιου είδους ψάρια γιατί μπορεί να αλλοιώσουν το υδάτινο οικοσύστημα» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αρμόδιος υπάλληλος του Τμήματος Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς Παύλος Φίλος, ο οποίος επιλήφθηκε του περιστατικού.

Το συγκεκριμένο ψάρι είναι σκούρο καφέ, με κιτρινωπές κηλίδες, από τις πλημμυρικές περιοχές της λεκάνης του Αμαζονίου και είναι ψάρι των γλυκών νερών. Τρώει φύκια και άλγη.


  • Σύμφωνα με τον κ. Φίλο, όσοι σχεδιάζουν την απελευθέρωση των ψαριών που έχουν στα ενυδρεία θα πρέπει να ενημερώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

 http://www.zougla.gr
8/8/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
 

1 σχόλιο:

  1. Τροπικά ψάρια και χελώνες στις λίμνες και τα ποτάμια της Ελλάδας...

    «Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι τα ψάρια στα ενυδρεία, ακόμη και οι χελωνίτσες, μόνο κακό μπορούν να κάνουν στο οικοσύστημά μας αφού δεν ανήκουν σ΄ αυτό», προειδοποιεί καθηγητής του Αριστοτελείου.

    Ο επίκουρος καθηγητής της Σχολή Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος Αντώνης Κοκκινάκης χαρακτηρίζει "κακή φιλοζωική αντίληψη" την "απελευθέρωση" τροπικών ψαριών από ενυδρεία, σε ποτάμια και λίμνες της χώρας μας και προτρέπει όσους έχουν ζώα σε ενυδρεία, να μην τα αφήνουν ελεύθερα στην φύση, γιατί έτσι διαταράσσεται το οικοσύστημα.

    Σε δήλωσή του με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό εντοπισμού, στην λίμνη Καστοριάς, ενός ψαριού γένους Ανκίστρους (Ancistrus) από τον Αμαζόνιο, υπογραμμίζει ότι "πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι τα συγκεκριμένα ψάρια στα ενυδρεία, ακόμη και οι χελωνίτσες, μόνο κακό μπορούν να κάνουν στο οικοσύστημά μας αφού δεν ανήκουν σ΄ αυτό".

    Σύμφωνα με τον κ. Κοκκινάκη, υπάρχουν περιοχές όπου το πρόβλημα με τα ξενικά είδη είναι εμφανές, όπως ο αρκετά μεγάλος αριθμός χρυσόψαρων στην λίμνη Βόλβη ή οι εκατοντάδες τροπικές χελώνες στο φράγμα της Θέρμης και στη Ρεντίνα.

    "Για να εξαλειφθεί το φαινόμενο, είναι επιτακτική ανάγκη τα καταστήματα πώλησης ζώων να συμβουλεύουν τους υποψήφιους αγοραστές πως όταν δεν θέλουν κάποιο ψάρι, να τους το επιστρέφουν ή να το χαρίζουν σε κάποιον τρίτο και σε καμία περίπτωση να μην το απελευθερώνουν" ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Πηγή: ΑΜΠΕ
    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63870335
    9/8/13

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin