Όλα στην αγορά ενέργειας εξελίσσονται... ομαλά. Ακριβώς με τον τρόπο που γνωρίζουν οι συνεπείς αναγνώστες του «Π» εδώ και αρκετά χρόνια, πολύ πριν προκύψει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ. Κι αυτό παρότι ορισμένοι όψιμοι «αναλυτές» των ενεργειακών εξελίξεων τώρα ανακάλυψαν τον «αμερικανορωσικό πόλεμο», τις ενστάσεις των Ευρωπαίων και τις γεωπολιτικές ισορροπίες.
Απλώς αυτό που κάποτε οι ίδιοι λοιδορούσαν και χαρακτήριζαν «συνωμοσιολογικές αρλούμπες» τώρα έγινε «πιέσεις προς την Αθήνα» και «παρασκήνιο με πολλές ενδιαφέρουσες πλευρές».
Οι αντιμαχόμενες πλευρές, λοιπόν, βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και το παρασκήνιο έχει πάρει... φωτιά. Όπως είχαμε προβλέψει εδώ και πολύ καιρό, όσο πλησιάζουμε στο σημείο που θα κριθεί η κυριαρχία της μίας ή της άλλης πλευράς στο ενεργειακό σύστημα της χώρας μας τόσο θα αυξάνονται η ένταση και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των βασικών διεκδικητών.
Ακριβώς αυτό συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες. Αλλά οι κινήσεις των κυριότερων αντιπάλων (που μπορεί να αποδειχθούν και μελλοντικοί συνεταίροι) έχουν κι ένα ακόμη χαρακτηριστικό στοιχείο: τώρα έχουν πέσει στο τραπέζι τα πάντα. Μπλόφες, εκβιασμοί, στημένες «πληροφορίες» σε φίλια ή εχθρικά ΜΜΕ, ακόμη και απειλές για αποχώρηση ή διαφοροποίηση της τακτικής.
Μέρος αυτής της τακτικής αποτέλεσαν οι έντονες φήμες που έκαναν τον γύρο της αγοράς στο τέλος της προηγούμενης και στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας, οι οποίες εμφάνιζαν τους Ρώσους έτοιμους να αποχωρήσουν από τον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ.
Το παραμύθι
Στην αρχή οι «πληροφορίες» ήταν συγκεχυμένες σχετικά με το εάν επρόκειτο για την Gazprom ή τη Negusneft του ομίλου Sintez. Στη συνέχεια έγιναν πιο συγκεκριμένες κι αφορούσαν τον δεύτερο. Μόνο που κάτι... δεν κόλλαγε στο παραμύθι, καθώς λίγες ημέρες νωρίτερα ο επικεφαλής της Sintez και πολυεκατομμυριούχος Αντρέι Καραλιόφ σε δηλώσεις του προς εξειδικευμένο διεθνές ΜΜΕ επαναλάμβανε την πρόθεσή του να διεκδικήσει τη ΔΕΠΑ μαζί με τον ΔΕΣΦΑ προσφέροντας το καλύτερο τίμημα και υποσχόμενος γενναίες επενδύσεις.
Τότε ήταν γνωστή η τροποποίηση που είχε κάνει το ΤΑΙΠΕΔ στα τεύχη του διαγωνισμού, με την οποία επιτρεπόταν στους υποψήφιους που παραμένουν στη διαδικασία να κάνουν συμμαχίες και με άλλους ομίλους για την τελική «μάχη».
Στο σημείο αυτό αρχίζουν νέα παράξενα. Οι φήμες ανέφεραν πως οι Ρώσοι είναι δυσαρεστημένοι. Ωστόσο η δυσαρέσκεια αυτή δεν άρχισε με την αλλαγή των όρων του διαγωνισμού, αλλά κρατάει από την αλήστου μνήμης επίσκεψη Γιώργου Παπανδρέου στη Μόσχα.
Όπως μάλιστα γράψαμε την προηγούμενη εβδομάδα, το Κρεμλίνο έχει διαμηνύσει στην Αθήνα πως δεν θα κλείσει ραντεβού του Αντώνη με τον Βλαδίμηρο εάν δεν υπάρξει συγκεκριμένη εξέλιξη στο θέμα της ΔΕΠΑ (εννοείται υπέρ των ρωσικών συμφερόντων). Χαρακτηριστικό της ρωσικής στάσης είναι πως η επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα, που ήταν προγραμματισμένη για τον Ιανουάριο, αναβλήθηκε επ’ αόριστον.
Σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες του «Π», ο Καραλιόφ της Sintez έχει στείλει επιστολή στο ΤΑΙΠΕΔ, εκφράζοντας – με διπλωματικό τρόπο – τη δυσφορία του για τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής, αλλά δεν δηλώνει την αποχώρησή του, παρά τις περί του αντιθέτου φήμες.
Την ίδια στιγμή, στα ρωσικά ΜΜΕ εμφανίζεται η εξής είδηση: «Ο όμιλος Sintez έλαβε από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές (σ.σ.: το ΤΑΙΠΕΔ) επιστολή για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης των εταιρειών ΔΕΠΑ και ΔΕΦΣΑ. (...) Η Sintez διά της θυγατρικής της Negusneft δεν αποχωρεί από τη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του ομίλου».
Με άλλα λόγια: Πολύ κακό για το τίποτα, όπως θα έλεγε και ο... Σαίξπηρ. Ή μήπως κάτι συνέβη; Στην πραγματικότητα οι Ρώσοι ύψωσαν (όσο έπρεπε) τους τόνους για να δείξουν πως εξακολουθούν να είναι το φαβορί στη διαδικασία. Επιπλέον και οι δύο ρωσικοί όμιλοι έχουν κάνει συναντήσεις με όλους τους «παίκτες» που παραμένουν στη διαδικασία, αλλά και με όσους διατηρούν το ενδιαφέρον τους, αν και έχουν αποχωρήσει από τον διαγωνισμό.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, εξάλλου, ετοιμάζεται μία πρόταση - έκπληξη, την οποία θα καταθέσει ένας από τους πέντε εναπομείναντες στην τελική φάση των δεσμευτικών προσφορών. Πρόκειται για συμμαχία, την οποία κανείς δεν θα μπορεί να απορρίψει. Εκείνο που απομένει να δούμε είναι εάν σε αυτό το σχήμα τελικά θα συμμετέχουν οι Ρώσοι ή όχι... Ή εάν οι Μοσχοβίτες θα κάνουν τον δικό τους αντιπερισπασμό!
Περί τα μέσα Απριλίου, οπότε θα έχει κλείσει το data room (ο έλεγχος των οικονομικών στοιχείων από τους πέντε υποψήφιους που παραμένουν στον διαγωνισμό) και θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές, θα γνωρίζουμε τις οριστικές συμμαχίες που θα δημιουργηθούν.
Η ελληνική απάντηση
Από ευρωπαϊκής πλευράς, η απάντηση είναι... ελληνική. Η κοινοπραξία «Μ&Μ Gaz» των ομίλων Βαρδινογιάννη και Μυτιληναίου θεωρείται η υποψηφιότητα που μπορεί να αποτελέσει τη λύση που προκρίνουν οι Βρυξελλιώτες, με οποιαδήποτε συμμαχία κι αν προσέλθει στον τελικό γύρο. Γι’ αυτό, άλλωστε, η κοινοπραξία έχει κάνει επαφές με όλους και προετοιμάζει τη δική της απάντηση στις δεσμευτικές προτάσεις.
Ανάλογη προετοιμασία έχει κάνει και η ελληνο-τσεχική κοινοπραξία της ΤΕΡΝΑ και του fund PPF, η οποία έχει προσεγγίσει και αρκετούς «μνηστήρες» που εμφανίστηκαν στα πρώτα στάδια του διαγωνισμού, αλλά δεν συνέχισαν.
Τέλος, η Socar από το Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει στην κούρσα διεκδίκησης των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ έχοντας τη φήμη της εκλεκτής των Αμερικανών. Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά, καθώς στην περίπτωση αυτή ισχύει ό,τι και για την Gazprom. Η κρατική εταιρεία της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας είναι κι αυτή προμηθεύτρια του ελληνικού συστήματος, ενώ έχει κι ένα μειονέκτημα έναντι του ρωσικού κολοσσού: δεν διαθέτει (τουλάχιστον μέχρι την οριστική εκτίμηση για τα κοιτάσματα του Σαχ Ντενίζ II) όσες ποσότητες αερίου θα χρειαστούν για τις μελλοντικές υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα και άλλους Δυτικοευρωπαίους πελάτες της.
Το θρίλερ των γεωπολιτικών αντεγκλήσεων για τον έλεγχο των ευρωπαϊκών αγορών συνεχίζεται με τη μορφή του... σίριαλ. Η αγωνία θα ενταθεί τον Απρίλιο, αλλά είναι σίγουρο πως θα συνεχιστεί και μετά τις (όποιες) αποφάσεις για το μελλοντικό αφεντικό της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ.
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου