Τετάρτη, Φεβρουαρίου 13, 2013

Πώς έγινε αντιληπτή η πυρηνική δοκιμή της Βορείου Κορέας

Πιονγιάνγκ: Παρόλο που οι πυρηνικές δοκιμές σε μεγάλη κλίμακα σταμάτησαν τη δεκαετία του 1990, η διεθνής κοινότητα διατηρεί υποδομές που μπορούν να ανιχνεύσουν μια πυρηνική έκρηξη οπουδήποτε στον κόσμο. Η δοκιμή που πραγματοποίησε την Τρίτη η Βόρειος Κορέα έγινε αντιληπτή από τη σεισμική δόνηση που προκάλεσε, ωστόσο η τελική επιβεβαίωση θα έρθει τις επόμενες ημέρες από το παγκόσμιο δίκτυο μέτρησης ραδιοϊσοτόπων.

Η αμερικανική γεωλογική υπηρεσία USGS ανακοίνωσε ότι η «ασυνήθιστη σεισμική δραστηριότητα», μια δόνηση 5,2 βαθμών, είχε εστιακό βάθος ενός χιλιομέτρου και επίκεντρο κοντά στην περιοχή του Πούνγκιε-γιοκ, όπου είχαν πραγματοποιηθεί και οι προηγούμενες δύο υπόγειες πυρηνικές δοκιμές της Βορείου Κορέας το 2006 και το 2009. Δείτε τη θέση της δόνησης στο Google Earth.
   

Η ακριβής ισχύς της έκρηξης είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, ωστόσο το υπουργείο Άμυνας της Νοτίου Κορέας ανακοίνωσε ότι το όπλο αντιστοιχούσε σε 6 με 9 κιλοτόνους TNT και είχε «τρομερή καταστροφική ισχύ».

Συγκριτικά, οι πυρηνικές βόμβες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι το 1945 είχαν ισχύ 15 kt και 22 kt αντίστοιχα, ενώ οι δύο προηγούμενες δοκιμές της Βορείου Κορέας εκτιμάται ότι είχαν ισχύ το πολύ 1 kt η πρώτη και 20 Kt η δεύτερη.

Η τελευταία δοκιμή μπορεί επομένως να ήταν λιγότερο ισχυρή από την προηγούμενη, αυτό όμως δεν είναι απαραίτητα καλή είδηση. Όπως μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA, στη δοκιμή χρησιμοποιήθηκε «μια μικρότερη και ελαφρύτερη πυρηνική συσκευή», η οποία ενδεχομένως θα ήταν κατάλληλη για πυρηνικές κεφαλές πυραύλων.

Η Δύση ανησυχεί, εξάλλου, ότι το διαστημικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας είναι μια συγκεκαλυμμένη προσπάθεια ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων.

Άγνωστο παραμένει ωστόσο αν το νέο πυρηνικό όπλο της Πιονγιάνγκ βασίζεται σε δυσεύρετο πλουτώνιο ή σε εμπλουτισμένο ουράνιο, το οποίο είναι σχετικά πιο εύκολο να παραχθεί. Το 2010, πάντως, ο αμερικανός πυρηνικός επιστήμονας Ζίγκφριντ Χέκερ επισκέφθηκε τη Β.Κορέα και ανέφερε ότι είδε έναν αντιδραστήρα υπό κατασκευή καθώς και άλλο εξοπλισμό -φυγοκέντρους- που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Περισσότερα στοιχεία για την υπόγεια πυρηνική έκρηξη της Τρίτης αναμένονται τις επόμενες ημέρες από τον Οργανισμό για τη Συνθήκη Πλήρους Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBTO).

Κάθε μέρα, o CTBTO συλλέγει δεδομένα από σταθμούς μέτρησης σε όλο τον κόσμο (ένθετη αριστερά) οι οποίοι καταγράφουν τα ραδιοϊσότοπα στην ατμόσφαιρα, καθώς και τα σεισμικά, υδροακουστικά και υποηχητικά κύματα που θα δημιουργούσε μια πυρηνική δοκιμή.

Το ίδιο δίκτυο, εξάλλου, είχε χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της εξάπλωσης της ραδιενέργειας μετά το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα το 2011.

Τα δεδομένα είναι απόρρητα και παραδίδονται στις 154 χώρες που έχουν επικυρώσει τη Συνθήκη Πλήρους Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών, η οποία υπογράφηκε το 1996 αλλά ακόμα δεν έχει τεθεί σε ισχύ, αφού δεν έχει επικυρωθεί από τον απαιτούμενο αριθμό κυβερνήσεων.

Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν την τελευταία τους δοκιμή το 1992, η τότε ΕΣΣΔ το 1990, η Βρετανία το 1990 και η Κίνα και η Γαλλία το 1996.

Οι τελευταίες πυρηνικές δοκιμές πριν τα υπόγεια τεστ της Βορείου Κορέας πραγματοποιήθηκαν από την Ινδία και το Πακιστάν το 1998.

Πηγή: news.in.gr
http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-perivallon/51/133029/pos-egine-antilipti-i-pyriniki-dokimi-tis-voreiou-koreas#.URvvZvJCd5U

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin