Στις 19 Φεβρουαρίου οι οικολόγοι γιορτάζουν την Παγκόσμια ημέρα της φάλαινας και των άλλων θαλάσσιων θηλαστικών. Την ημέρα αυτή πριν από 27 χρόνια η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας απαγόρευσε την εμπορική αλιεία της φάλαινας. Εξαίρεση έγινε μόνο για μερικούς μικρούς λαούς, οι οποίοι δεν μπορούν να επιζήσουν χωρίς το κρέας της φάλαινας. Εν τω μεταξύ, παρά τις διαμαρτυρίες των κοινωνικών οργανώσεων, πολλές χώρες δεν έχουν καταργήσει τους φαλαινοθηρικούς τους στόλους.
Παρά το τεράστιο μέγεθός τους, οι φάλαινες είναι απροστάτευτες μπροστά στα καμάκια. Πιάνοντας τουλάχιστον μία από αυτές, ο ιδιοκτήτης του σκάφους καλύπτει όλα τα έξοδα της αποστολής. Η ασύστολη αλιεία των θαλάσσιων θηλαστικών πραγματοποιείται από τον 17ο αιώνα. Και μόνο στα μέσα του 20ου αιώνα, μετά την ολική εξαφάνιση μερικών ειδών φάλαινας, και την μείωση άλλων κατά δεκάδες φορές, άρχισαν να ακούγονται δυνατά οι διαμαρτυρίες των οικολόγων. Μετά την έναρξη ισχύος το 1986 της απαγόρευσης της εμπορικής φαλαινοθηρίας, ο πληθυσμός ορισμένων ειδών άρχισε αργά να ανακύπτει, επισήμανε ο συν-πρόεδρος της Παγκόσμιας Οικολογικής ομάδας «Εκοζασίτα» Βλαντίμιρ Σλιβιάκ:
Η απαγόρευση της εξόντωσης των θηλαστικών αυτών αποδίδει θετικά αποτελέσματα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν ορισμένες χώρες, όπως η Ιαπωνία, οι οποίες συνεχίζουν την εμπορική αλιεία της φάλαινας. Και εδώ πρέπει φυσικά να επιτευχθεί μια γενική απαγόρευση.
Την τελευταία εικοσιπενταετία το Τόκιο πραγματοποιεί την λεγόμενη επιστημονική αλιεία, η οποία προκαλεί διαμαρτυρίες των οικολόγων. Ετησίως τα ιαπωνικά φαλαινοθηρικά σκάφη, δήθεν για ερευνητικούς σκοπούς, σκοτώνουν πάνω από 800 φάλαινες. Το κρέας τους στη συνέχεια πάντα πάει στα εστιατόρια και στα σούπερ μάρκετ της χώρας. Το περασμένο έτος τα σκάφη τους αναγκάστηκαν να σταματήσουν το κυνήγι της φάλαινας στα νερά της Ανταρκτικής, μετά από επίθεση εθελοντών οικολόγων, οι οποίοι πέταξαν βόμβες καπνού και χρησιμοποίησαν κανόνια νερού εναντίων τους. Το μεγαλύτερο φαλαινοθηρικό στόλο κάποτε είχε η Σοβιετική Ένωση. Όμως αργότερα ο στόλος αυτός καταργήθηκε λόγω της μη χρήσης του, επειδή η Ρωσία απαρνήθηκε από την εμπορική αλιεία.
Σήμερα στη Ρωσία υπάρχουν μερικά προγράμματα για την προστασία της φάλαινας, λέει ο Ντμίτρι Γκλάζοφ, ειδικός στα θαλάσσια θηλαστικά:
Για παράδειγμα η εταιρεία Γκαζπρόμ έχει προγράμματα για την προστασία των ειδών. Έχει και η Ρωσική Γεωγραφική Εταιρεία. Επίσης παρόμοια προγράμματα έχουν και οι εταιρίες που πραγματοποιούν εξόρυξη πετρελαίου σε υφαλοκρηπίδα.
Τα επιστημονικά προγράμματα μελέτης της φάλαινας κατανέμονται ανά περιοχή. Κοντά στις ακτές της Καμτσάτκα και Σαχαλίνης δίνεται έμφαση στη γκρίζα φάλαινα, στην καμπούρα και στη φάλαινα της Γροιλανδίας. Στη Λευκή Θάλασσα, βάσει προγράμματος της Ρωσικής Γεωγραφικής Εταιρείας, μελετάνε την φάλαινα μπελούγκα.
Η αποστολή της Σαχαλίνης για την μελέτη της μετακίνησης της γκρίζας φάλαινας χρησιμοποιεί την δορυφορική επικοινωνία. Οι αναμεταδότες στηρίζονται απευθείας στις ράχες των θαλάσσιων γιγάντων. Κάθε έτος πραγματοποιούν ένα ταξίδι 10000 χιλιομέτρων από τον Αρκτικό Ωκεανό μέχρι τη μεξικανική χερσόνησο της Κάτω Καλιφόρνιας. Συνολικά σήμερα υπάρχουν πάνω από 100 είδη θαλάσσιων θηλαστικών. Και ο στόχος των επιστημόνων είναι όχι μόνο η διατήρηση των ειδών, αλλά και η αύξηση του πληθυσμού τους.
Μιχαήλ Αρίστοφ, Αλεξέι Λιάχοφ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου