Η λίμνη Κορώνεια, η οποία βρίσκεται στο νομό Θεσσαλονίκης, ήταν πριν αρκετά χρόνια η 5η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας αλλά τώρα πλέον έχει μετατραπεί πραγματικά σε ‘κρανίου τόπο’. Η Ελλάδα εδώ και 15 χρόνια λαμβάνει πακέτα για τη διάσωση της λίμνης και κανονικά εφόσον αυτά τα πακέτα είχαν αξιοποιηθεί θα έπρεπε τώρα η λίμνη να ξαναυπάρχει. Όμως τα 21 συνολικά έργα που προβλεπόντουσαν για τη λίμνη πρακτικά τα 20 έμειναν μονάχα στα λόγια και μονάχα ένα έργο υλοποιήθηκε.
Συν της άλλης τέσσερις βιομηχανίες κοντά στη λίμνη, οι οποίες είχαν κριθεί ως ακατάλληλες γιατί μόλυναν τη λίμνη, συνεχίζουν να λειτουργούν παρόλο που χρόνια πριν είχε αποφασιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση το κλείσιμό τους. Και ως αποτέλεσμα, επειδή φαίνεται ότι η λίμνη πλέον δε θα διασωθεί, κάποιοι επιτήδειοι αγρότες βρήκαν την ευκαιρία και πήραν εδαφικές εκτάσεις μέσα στη λίμνη για να τις καλλιεργήσουν!
Επίσης, υπάρχει θέμα σχετικά με το σταμάτημα της μελέτης κατασκευής συλλογικών αρδευτικών δικτύων και διοχέτευσης νερού, αλλά και για το ότι έμεινε μονάχα στη θεωρία το έργο της κατασκευής λιμνοδεξαμενών ωρίμανσης. Εκτός από τα παραπάνω, δεν έχει εκδοθεί το σχέδιο διαχείρισης και το ολοκληρωμένο πρόγραμμα ελέγχου του Εθνικού Πάρκου των λιμνών. Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, μόλις ένα έργο ολοκληρώθηκε αλλά ακόμη και αυτό το ένα δε ξεκίνησε ακόμη να λειτουργεί! Πρόκειται για το δίκτυο αποχέτευσης αστικών λυμάτων του δήμου Λαγκαδά που είναι έτοιμο, αλλά η εγκατάσταση δευτεροβάθμιας επεξεργασίας των λυμάτων δεν έχει ξεκινήσει ακόμη να τίθεται σε λειτουργία. Από την άλλη, η υπεράσπιση για τη μήνυση, έχει βάλει ως στόχο να αποδειχθεί η καλή πρόθεση όλων των φορέων για πραγματοποίηση των έργων, με σκοπό να ξελασπωθούν οι υπεύθυνοι και να δοθεί παράταση στην εκδίκαση της υπόθεσης και αργότερα να υπάρξει μέχρι και αναστολή της ποινής.
.ecotimes.gr
30/11/12
-----
ΣΧΕΤΙΚΑ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου