Τρίτη, Οκτωβρίου 30, 2012

Το τσουνάμι που «σάρωσε» τη Γενεύη το 563 π.Χ.

Πριν από σχεδόν 1.500 χρόνια, τσουνάμι που προκλήθηκε από την πτώση βράχων και τη μαζική μετακίνηση ιζημάτων στον ποταμό Ροδανό, κατέστρεψε την ακτογραμμή της Λίμνης της Γενεύης.
Κύματα, το ύψος των οποίων έφθανε τα 13 μέτρα πλημμύρισαν πόλεις και χωριά. Ελβετοί επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι επαλήθευσαν μαρτυρίες της εποχής με τη βοήθεια υπολογιστικών μοντέλων, πιστεύουν ότι τόσο η Γενεύη όσο και η Λοζάνη παραμένουν ευάλωτες, όπως και άλλες παραλίμνιες πόλεις που βρίσκονται κοντά σε βουνά.

«Έχει οπωσδήποτε συμβεί στο παρελθόν και πιστεύω πως πρέπει να περιμένουμε ότι πιθανότατα θα ξανασυμβεί κάποτε», λέει στην επιθεώρηση Nature Geoscience ο Γκάι Σίμπσον, μέλος της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου της Γενεύης που συνέταξε την έκθεση.
Με τη μέθοδο της σεισμικής ανάκλασης, οι ερευνητές με επικεφαλής την Κατρίνα Κρέμερ εξερεύνησαν τον πυθμένα της λίμνης της Γενεύης - ή λίμνης Λεμάν- από πλοίο. Κοντά στο σημείο, όπου ο Ροδανός τροφοδοτεί τη λίμνη με νερό, εντόπισαν έναν ωοειδή όγκο ιζήματος, μήκους 9,5 χιλιομέτρων, πλάτους 5 χλμ. και ύψους περίπου πέντε μέτρων.
Το υλικό, μίγμα κυρίως άμμου και λάσπης, φαίνεται πως δεν κατακάθισε στο σημείο σταδιακά, αλλά εξαιτίας ενός συμβάντος. Οι εργαστηριακές αναλύσεις έδειξαν ότι το συμβάν αυτό σημειώθηκε μεταξύ 612 και 381 π.Χ. Ο επίσκοπος Γρηγόριος της Τουρ περιγράφει στα κείμενά του μία πρωτοφανή καταστροφή, το 563 π.Χ., κατά την οποία ένα γιγαντιαίο κύμα από τη λίμνη αφάνισε ολόκληρα χωριά, πέρασε τα τείχη της Γενεύης και σκότωσε αρκετούς ανθρώπους.
Οι νέες παρατηρήσεις φαίνεται πως επιβεβαιώνουν παλαιότερες υποθέσεις επιστημόνων ότι το συγκεκριμένο συμβάν ήταν στην πραγματικότητα ένα τσουνάμι. Με τη βοήθεια υπολογιστικών μοντέλων, οι ερευνητές είδαν ότι το τσουνάμι είχε ύψος σχεδόν 13 μέτρων όταν «σάρωσε» τη Λοζάνη, μέσα σε 15 λεπτά, και περίπου 8,5 μέτρων όταν έφθασε στη Γενεύη, μετά από περίπου 70 λεπτά.
Η μελέτη ολόκληρου του πυθμένα έδειξε ότι από το σχηματισμό της λίμνης, πριν από περίπου 19.000 χρόνια, μέχρι το συγκεκριμένο περιστατικό, σημειώθηκαν τουλάχιστον άλλα τέσσερα τέτοια συμβάντα ανάλογου μεγέθους, γι' αυτό και οι ερευνητές δεν αποκλείουν μια επανάληψη στο μέλλον.
«Ο κόσμος υποτιμά τον κίνδυνο, γιατί οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι τσουνάμι μπορούν να εκδηλωθούν και σε λίμνες», λέει η Κράμερ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σε επιστολή της στο Nature, η ίδια και οι συνάδελφοί της προειδοποιούν ότι ιζήματα εξακολουθούν να συσσωρεύονται στις πλαγιές του δέλτα του Ροδανού και πως μια μαζική μετακίνησή τους θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους των παραλίμνιων περιοχών. 
 .naftemporiki.gr
30/10/12

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin